Idea SLOW FOOD
Slow Food to protest przeciw przyspieszeniu świata. Organizacja działa już w 35 krajach. W Polsce pojawił się w 2002 roku. W projekcie uczestniczą nie tylko żywieniowcy, ale także znane osobistości. Członkowie SF hołdują ekologii, naturze i tradycyjnym metodom produkcji żywności. Zapoznaj się z dalszą częścią materiału, bo być może znajdziesz w nim coś dla siebie.
Wierzysz, że posiłki, które spożywamy powinny mieć dobry smak, a sposób ich produkcji nie może zagrażać środowisku, zwierzętom, a co najważniejsze samemu człowiekowi? Możesz być jednym ze zwolenników SF! Wszystko opiera się na jednym, głównym założeniu. Ludzie muszą troszczyć się o ochronę tradycyjnych nasion, warzyw, owoców, ras zwierząt, a także produktów, które giną w trakcie rozwoju przemysłu. Ponadto SF pomoże Ci odkryć na nowo przyjemność z jedzenia! Które produkty rekomenduje SF? Na liście możemy znaleźć oscypek, chroniony od wielu lat przez Ruch SF, a także konfitura malinowa Anny Langowskiej lub powidła świeckie wyprodukowane przez Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły. Polskie winiaki, nalewki oraz miody pitne przyrządzane wg staropolskich receptur, które możemy zagryźć wiejskimi wędlinami (np. kiełbasa lisiecka Stanisława Mądrego), które są fenomenem rynku spożywczego. Podsumowując, program Slow radzi iść przed siebie powoli, czyli nie spieszyć się i mieć czas na relaks (stąd symbol ślimaka) oczywiście ma być połączone to z odpowiednią żywnością. Istota nie dotknięta przez pokusy nowoczesnego świata ma być zaprzeczeniem współczesnej, owładniętej pośpiechem teraźniejszości. Pamiętaj - Ty też możesz być Slow!
-
klub zdrowego nastolatka
-
KONTAKT