Idea SLOW FOOD

Slow Food to protest przeciw przyspieszeniu świata. Organizacja działa już w 35 krajach. W Polsce pojawił się w 2002 roku. W projekcie uczestniczą nie tylko żywieniowcy, ale także znane osobistości. Członkowie SF hołdują ekologii, naturze i tradycyjnym metodom produkcji żywności. Zapoznaj się z dalszą częścią materiału, bo być może znajdziesz w nim coś dla siebie.  czytaj dalej >

Woda źródłem zdrowia!

Wody mineralne to wody zawierające składniki mineralne, jednakże muszą one zawierać ich taką ilość, która będzie mogła mieć znaczenie dla organizmu. Kiedy po raz pierwszy zdefiniowano pojęcie wody min.? Było to w 1911 roku na Międzynarodowym Kongresie Balneologicznym w Nauheim. To właśnie wtedy określono, że woda mineralna jest nią dopiero wtedy, gdy zawiera w litrze co najmniej 1000mg składników min.                                                        W wodzie mineralnej najważniejszymi składnikami, które powinniśmy uwzględnić przy jej wyborze, choć może ona zawierać do 70 różnego rodzaju składników, są: wapń, magnez, węglowodany, chlorki, sód, siarczany, fluorki, jodki, żelazo i dwutlenek węgla. Inne, występujące w małych ilościach nie mają większego znaczenia.                                                                                                Dla zdrowia człowieka najważniejszymi są wapń i magnez. Ponieważ w codziennej, przeciętnej diecie brakuje nam tych składników (ok. 100-200mg Mg i Ca), możemy uzupełnić je pijąc wody mineralne zawierające w swym składzie co najmniej 50-100mg Mg i powyżej 150mg Ca.                                     "Zdrowie i życie człowieka zależy w dużej mierze od rodzaju i jakości wody, którą na co dzień pije." prof. J. Aleksandrowicz